Fiat dosiahol v 2. kvartáli zisk len vďaka Chrysleru

31.07.2012 Celý región

Turín 31. júla (TASR) - Klesajúci odbyt na európskom trhu mal negatívny vplyv na hospodárske výsledky talianskej automobilky Fiat, ktorá v uplynulom štvrťroku dosiahla zisk len vďaka americkej dcérskej firme Chrysler.

Čistý zisk koncernu za tri mesiace do konca júna 2012 sa prepadol medziročne o 92 % na 103 miliónov eur z 1,3 miliardy eur v 2. kvartáli minulého roka. Európska divízia Fiatu pritom v sledovanom období vykázala stratu pred úrokmi, zdanením a jednorazovými položkami vo výške 184 miliónov eur. Dôvodom je dlhová kríza eurozóny, ktorá sužuje najmä juh kontinentu, čo má za následok pokles dopytu po drahších produktoch, akými sú práve autá.

Naopak, Chrysler dosiahol v 2. kvartáli zisk 436 miliónov USD (354,93 milióna eur), pričom v rovnakom období minulého roka zápasil so stratou 370 miliónov USD. Príčinou tejto straty však bola splátka vo výške 551 miliónov USD zo záchranného úveru, ktorý automobilka dostala od americkej vlády počas minulej krízy.

Tržby Chrysleru za tri mesiace do konca júna 2012 stúpli medziročne o 23 % na 16,8 miliardy USD.

Bez Chrysleru by taliansky koncern ukončil hospodárenie v 2. kvartáli s čistou stratou 152 miliónov eur, pričom v rovnakom období vlani mal zisk 76 miliónov eur.

Fiat koncom roka 2011 zatvoril továreň na Sicílii a uvažuje o zatvorení ďalšieho závodu v Taliansku. Očakáva totiž, že trh s autami v Európe sa udrží na súčasnej úrovni nasledujúce dva až tri roky.

Taliansky koncern je tak závislý od príjmov jeho americkej dcéry.

Informovali o tom agentúry Bloomberg a AP.

(1 EUR = 1,2284 USD)
 

Vyberte región